Strona główna tvp.pl

Znajdujesz sie w wątku: ---ROZMOWY W TOKU LIVE ---

specjalista pracy socjalnej (2010-03-09 09:01:57)

Pani Doroto bardzo dziękuję za to, że stanęła Pani w obronie pracowników socjalnych, z których w ostatnim czasie zrobiono debili, oszołomów,złodzieji, skorumpowanych urzędasów których jedynym celem będzie wpaść do "normalnego domu" i zabrać dzieci. Nie wiem czy którakolwiek z osób biorących udział w dyskusji wie co to znaczy odebrać dziecko, nawet w sytuacji kiedy jego pozostanie w środowisku zagraża jego zdrowiu a nawet życiu. Jakie wielkie są to dylematy i paskudne uczucie niepewności czy napewno zrobiło się wszystko aby dziecko pozostało w rodzinie, a może jednak należało zaryzykować i stać się negatywnym bohaterem programu o zakatowanym dziecku który nie dopełnił swoich obowiązków??? Denerwuje mnie, że dyskusja na tak ważny temat toczy się wśród osób które nie mają zielonego pojęcia ani o pracy pracowników socjalnych ani ich kwalifikacjach zawodowych ani o tym co się dzieje za zamkniętymi drzwiami wielu niestety domów. Dlaczego nikt nie mówi o tym, że równocześnie trwa debata nad ustawą o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej, która wprowadza pojęcie asystenta rodziny? Dlaczego przedstawicielka Stowarzyszenia biorąca udział w programie, która jak słusznie zauważyła p. Dorota nie wie nawet co to zespół interdyscyplinarny i stara sie zrobic z niego potwora szukającego tylko okazji do tego aby odebrać dziecko i" MÓC SIĘ WYKAZAĆ" ,nie przeczytała nawet dokładnie ustawy i nie starała sie zrozumieć istoty rzeczy? Ludzie zrozumcie nikt nie odbierze dziecka za to, że rodzic na nie krzywo spojrzy i zabroni iść na dyskotekę albo, że będzie zmuszał do pójścia do szkoły.Dla mnie i dla pracowników socjalnych lepiej jeśli zapis w ustawie o możliwości zabrania dziecka nie wejdzie w życie, powtarzam dla mnie ale nie dla bitych i katowanych dzieci. I jeszcze jedno pomimo innego kształtu ustawy zdarzało mi się niestety uczestniczyć w odbieraniu dzieci i wbrew braku wiary pani ze stowarzyszenia szukaliśmy po całej Polsce rodziny aby zapewniła dziecku opiekę, chociaż nie mieliśmy takiego ustawowego obowiązku. Może zamiast szukać splendoru i poklasku czepiając się tytułu ustawy albo tego czy przemoc występuje w 50% rodzin a może tylko 25% należałoby ruszyć tyłek do roboty i napisać swój projekt ustawy-lepszy wcześniej, a nie dopiero wtedy gdy ktoś zwrócił uwagę na to co sie dzieje i dał pole do popisu osobom których nikt wcześniej nie znał i o nich nie słyszał a dzisiaj są ekspertami w dziedzinie przemocy w rodzinie.

pracownik socjalny (2010-03-08 23:42:11)

Nie właściwie jest jednak to, że ktoś tworzy ustawę, w której pracownicy OPS będą brać kluczową rolę nie pytając ich o zdanie. W takich debatach biorą udział zazwyczaj dyrektorzy którzy siedzą zazwyczaj za biurkami, A NIE PRACOWNICY MAJĄCY BEZPOŚREDNI KONTAKT Z PROBLEMEM. Dlaczego nie mówi się o środkach finansowych przeznaczanych na tak szczytne cele które są znikome?? Łatwo wymyślać ustawy, które będą kompletnie nie adekwatne do rzeczywistości!!!!!!!!!!!!! Najgorsze jest to, że za zaniedbania będą odpowiadać pracownicy socjalni, którzy nie będą w stanie pracować tym systemem ze względu->patrz moje wcześniejsze wypowiedzi.

pracownik socjalny (2010-03-08 23:27:06)

Ludzie kochani nie poruszamy się w dyskusji wokół tzw klapsów czy lekko uniesionego tomu rodzica, ale o biciu, maltretowaniu, wyżywaniu się. Ten kto nigdy nie zetknął się bezpośrednio z tego typu problemem nie wie o czym jest mowa i świetnie ukazały to zdjęcia przedstawione w programie!! I prawda jest to że, dziecko 99% cokolwiek by się nie działo nie powie złego słowa ma matkę czy ojca bo to ich jedyny świat i nie ma innego i może nie jest dobry ale jest mój-bezpieczny bo znany. Warto najpierw poczytać o przemocy o psychologii rozwoju poznać problem w praktyce a dopiero potem się wypowiadać!!!!!!!!!!!!

pracownik socjalny (2010-03-08 23:17:30)

Ustawa jest dobra pod warunkiem, że zatrudni się większa liczbę przeszkolonych pracowników w OSP. Z doświadczenia wiem że większości "ciekawych pomysłów wychodzących z góry" umiera w praktyce czego głównym problemem jest brak wysoko wyszkolonej kardy!! Dają pomysł pomijając przy tym nas-czyli tych którzy mają "to" wykonywać tak wysoce obciążające psychicznie dzieci, rodziców oraz pracowników socjalnych

pracownik socjalny (2010-03-08 23:11:40)

Druga kwestia: moim zdaniem ustawa o przeciwdziałaniu przemocy ma wspierać osoby będące ofiarami przemocy. Pracuje z kobietami, które muszą uciekać z domów od mężów razem z dziećmi a ja jako urzędnik "pomocowy" nie jestem w stanie zaoferować im żadnej alternatywy ponieważ nie dysponuję takimi narzędziami. O jakich donosach sąsiadów mówimy?? W mojej wieloletniej pracy w MOPS-sie ani razu ja ani moje koleżanki nie spotkałyśmy się z tego typu sytuacją. Warto zastanowić się także nad systemem pracy pracowników socjalnych bo w tej kwestii społeczeństwo jest wyedukowane w wąskim zakresie. Moim jedynym zastrzeżeniem do w/w ustawy jest zapis mówiący o możliwości odebrania dziecka prawnym opiekunom. Każdy pracownik socjalny wspiera w najlepszym przypadku około 30 do 60 środowisk i jedynie przeciętnie 4 godziny pracy w terenie. Dojazd do każdej rodziny zajmuje pewien określony czas, doliczmy do tego dyżury w biurze, spotkania służbowe i wychodzi nam, że na jedna rodzinę w miesiącu przypada około 1-2,5 h intensywnej pracy socjalnej. W jaki sposób pracownik ma zdiagnozować właściwie daną rodzinę nie szkodząc jej?? W jaki sposób ma zweryfikować czy wobec dziecka faktycznie stosowana jest przemoc jeżeli godziny jego pracy w terenie pokrywają się z zajęciami szkolnymi małoletniego??

Mvs (2010-03-08 23:10:26)

TEMAT RZEKA I JEDNO JEST PEWNE JAK W KAŻDYM ZAGADNIENIU "ZŁOTEGO ŚRODKA"
SIĘ NIE ZNAJDZIE.NALEŻY MIEĆ SWÓJ ROZUM I ZAGLĄDAĆ W SUMIENIE SWOJE, NIE ODWRACAJĄC GŁOWY NA CUDZE KRZYWDY.POZDRAWIAM!!!

Mvs (2010-03-08 23:05:02)

Nikt z przedmówców nie dostał na "dupę" to same świętości na forum.
Dostałem klapsa nie raz,nie dwa razy nigdy żalu nie miałem,szybko rozumiałem i doceniałem. A jak ktoś był taki posłuszny ,że za pierwszym czy drugim razem słuchał i docierało do niego to gratula a może tatuś mówił do Was jako 5-cio latków "nic się nie stało brawo jaka piękna kupa w gaciach"
A panią psycholog już na JEŻYKA za te zdjęcia niby "klapsów" psycholi nie kłaść do worka z rodzicami "klapsowymi"

pracownik socjalny (2010-03-08 22:59:21)

Spotykam się na co dzień z problemem ubóstwa wśród swoich klientów. Ubóstwo w wielu przypadkach jest jedynie skutkiem szeregu nawarstwiających się problemów w rodzinach. Składają się na nie pewne predyspozycje osobowościowe, podejmowane złe decyzje, "brak zaradności życiowej" i inne. Nie chce bronić wielu złych decyzji sądów w których odbierane są dzieci bezpodstawnie (wiem bo spotykam się z tym nieustannie)jednak nie można mówić w tak ogólny sposób o problemie. Podam przykład: pracuje z matkami u których ubóstwo wynika z braku aktywności zawodowej. W momencie gdy oferuje się im pracę, bądź szkolenie które ułatwiłoby zalezienie pracy ona odmawiają. Trwa to wiele lat, zaniedbania względem dziecka narastają, ona dalej odmawia licząc jedynie na pomoc finansową. W momencie odebrania matce dziecka ta przed kamerami płacze obiecuje poprawę, nie rozumie decyzji sądu......

Robert z Poznania (2010-03-08 22:51:58)

Szanowny Panie Tomaszu! Ustawa jest bardzo niedobra i przypuszczam forsowana przez ludzi z branży - delikatnie mówiąc zainteresowanej tym, by wmawiać polakom, że 25% rodzin ma problem z przemocą względem dzieci. Podejrzewam, że ustawa została napisana na zamówienie, bowiem grupa ludzi szukająca aktywności w kojarzeniu dzieci odebranych rodzicom, może przy umieszczaniu ich w rodzinie zastępczej odnosić korzyści majątkowe. To jest lobby w Polsce dość znane, wcześniej angażujące się w adopcje dzieci z domów dziecka przez belgów, niemców, holendrów etc. Podejrzewam, że pracownicy socjalni będą dla tych bezwzględnych ludzi łatwym łupem - idąc na pewnych warunkach finansowych na współpracę. Tak to moim zdaniem będzie wyglądało, bo takie ta ustawa daje możliwości. Powie ktoś, że nie?? Ojj żebyście się nie pomylili! Jeśli ta ustawa powstała w tym celu, o którym piszę, to po jej wejściu będziemy świadkami dramatów z jakimi jeszcze nie mieliśmy do czynienia. Afera ze "skórami" to przy takiej ewentualności po prostu pryszcz. Ja powiem tylko tyle - gdyby mnie niesłusznie w taki sposób zabrano dziecko, po prostu bym zabił. Szkoda Panie redaktorze, że po raz kolejny nie wyczuwa Pan tematu - dlaczego nie poruszono w programie wątku korupcji ???!!!

rodzic (2010-03-08 22:51:20)

Pani Zawadzka ma rację -ZAWSZE zaczyna się od klapsa, potem to już idzie jak po maśle. Uważam, że jeżeli rodzic nie zrobi krzywdy dziecku, to dziecko nie będzie stawać przeciwko rodzicowi. A ile jest ofiar przemocy które trzeba RATOWAĆ-to mówią statystyki. Sąsiedzi nie pomogą, bo udają że nie słyszą. TA ustawa jest potrzebna.

Jaro (2010-03-08 22:50:57)

Oj Pani Joanna bardzo cieniutko wypadła.Pani Joanno do tej pory kojarzyła się Pani z normalną fajną babką a tu wyszła z Pani zgorzkniała,zakompleksiona,bojąca się światła w studio,starzejąca się niesympatycznie kobieta.I to komediant (jak sam o sobie powiedział) Wojewódzki okazał się być kimś na poziomie i bardziej aktorem niż Pani starająca się pokazać jaką to Pani jest wyśmienitą aktorką.Chyba lepiej było w domku zostać i do Tomasza Lisa nie dać się zaprosić.Ludzie myśleliby,że jest Pani inna.A tak.....

ZZ (2010-03-08 22:49:59)

Pani Zawadzka to podobne zjawisko medialne, jak niegdyś p. Rutkowski. Montowany i reżyserowany program (ten z TVN) nie jest wykładnikiem. Prawda ujawnia się w rozmowie "na żywo". Co to za psycholog, który nie potrafi powstrzymać negatywnych emocji, złośliwości . Zarozumialstwo i kasa w oczach. NIESTETY. Twierdzą, że jesteśmy narodem, który nie szanuje siebie nawzajem. No właśnie. Pytanie: dlaczego?

TLNŻ (2010-03-08 22:49:22)

No tak powstaną jakieś komisje będzie trzeba je z czegoś utrzymać, a wydaje mi się, że lepiej by było oddać te pieniądze tym rodzinom, którym odbiera się dzieci bo nie stać ich na wychowanie. Zawadzką mogli by zastąpić kimś bardziej kompetentnym. W ogóle nie przygotowana o czym sama wspomniała.

Mvs (2010-03-08 22:48:21)

Jakiej przemocy ?! Opanujcie się lub wyślijcie milion psychologów na kwadraty,kamienice,szkoły itd. A przekonacie się co to przemoc grzeczne dzieci bezstresowo wychowywane nic o przemocy niby nie wiedzą!!! Hm..

mlody_erni (2010-03-08 22:46:01)

Zgadzam się z przedmówcą odnośnie pani psycholog Doroty. TVN Style i światła jupiterów to otoczenie które do niej pasuje.
Dla rodzica najważniejsze jest by jego dziecko było bezpieczne, a projekt tej ustawy tego nie gwarantuje.
Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach.

ja (2010-03-08 22:42:49)

Niedługo będzie piekło na ziemi jeżeli będziemy bagatelizować problem PRZEMOCY w rodzinie

BM (2010-03-08 22:40:07)

Jest mi wstyd, że polskie społeczeństwo w większości popiera stosowanie przemocy!

Cathy (2010-03-08 22:37:57)

Pani Dorota Zawadzka "podpadła" mi już drugi raz i myślę,że za bardzo swobodnie czuję się i jest wypromowana przez kamery.Ogólnie bałagan i nie można uspokoić gości.Pozdrawiam.

Mvs (2010-03-08 22:37:51)

brakuje jednego pytania i jednej odpowiedzi...
Dlaczego z tytułu "biedy" oddaje się dzieci do domów zastępczych "płacąc nowym opiekunom" ok 1500-2000pln na dziecko a nie wspomoże się rodziców biologicznych zasiłkiem wyższym niż 58 pln ??????????? Dlaczego

Dzisiejszy odcinek - 8.03.2010 (2010-03-08 22:30:28)

DLACZEGO PROWADZACY NIE ZAPROSIŁ PRACOWNKA SOCJALNEGO????

SLD=PO (2010-03-08 21:55:17)

Lisie KOŃCZ WAS WSTYDU TVP OSZCZEDZ, Z KAZDYM PROGRAMEM TRACISZ WIDZOW, .. TEMATYK APROGRAMOW ZUPELNIE NIEMAJACA NIC WSPOLNEGO Z OCZEKIWANIAMI WIDZOW..TAK WIEC DOBRANOC!

P.S- rozumiem ze wytyczne PO zabraniaja poruszac tematy POlitycZne wobecnej niszowej poziomicy prowadozny POlityki..wiec trza krecic odcinki o dupie marynie..:)

Wybierz stronę:

Uwaga: Komentarze niezgodne z prawem i dobrymi obyczajami oraz noszące znamione spamu reklamowego będą usuwane przez moderatora. Twórcy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści zamieszczone w komentarzach.

Możemy zaprosić Cię do udziału w programie Tomasz Lis na żywo!